Vlog

(video blog)

Vlog als communicatievorm is prima maar verlies als merk niet de controle!

Vlog als videomarketing instrument

Authenticiteit is het sleutelwoord maar pas op!

Deze vorm van videomarketing (video blogging) is komen overwaaien uit de YouTube wereld. Bij deze vorm wordt gebruik gemaakt van een zogeheten ‘influencer’, een YouTuber of Instagrammer. YouTubers maken real life video’s waarin met regelmaat de aandacht wordt gevestigd op een product, productgroep of specifiek merk. Bijvoorbeeld door producten te beoordelen, in gesprek te gaan met andere gebruikers of belangrijke beurzen en evenementen te bezoeken. Vlogs voelen daarbij meestal puur en authentiek aan. Geen strak decor en al te gelikt camerawerk maar meer ‘go with the flow’. Kanalen zijn vaak ontstaan vanuit een pure passie voor het onderwerp.

Marketeers zijn hier massaal op in gedoken door in te haken bij bekende YouTubers. Het leek the Holy Grail totdat verdienmodellen duidelijk werden. Marketeers maken Product Placement afspraken met YouTuber of sturen zelfs ongevraagd producten. Dat levert in den beginnen een groot bereik op. Je lift als merk namelijk mee op het bereik van de YouTuber. In de praktijk is de lol meestal van korte duur en treedt er al snel ‘conflict of interest’ op.

Er wordt namelijk voorbij gegaan aan het feit dat het grote geld lonkt. De YouTuber niet kan leven van alleen jouw Product Placement bijdrage. Wel aan de optelsom van veel van dergelijke deals. En daar komt de eerste concurrent al om de hoek kijken.

Youtubers met een eigen succesvol kanaal verdienen primair aan pre-roll commercials die vooraf gegaan worden aan hun uitzendingen op YouTube. Een paar cent per duizend views. Slimme algoritmes van YouTube (onderdeel van Google) bepalen de interesses van de kijker (jouw prospect) en die wordt een passende pre-roll advertentie voorgeschoteld. Dit betekent in de praktijk dat een vlog waarin jouw product zit vooraf gegaan kan worden door een pre-roll commercial met daarin een duidelijke call-to-action van de concurrent. De nachtmerrie van elke marketeer! En de kijker weet al helemaal niet meer wie ze nou moet geloven.

Wil je dit voorkomen? Creëer dan liever jouw eigen influencer(s), zie en behandel ze als presentator, als gezicht van jouw merk, maak duidelijke afspraken over exclusiviteit, laat ze werken met inachtneming van de overall strategie met videomarketing en behoudt hiermee controle over de output en effectiviteit. Ook medewerkers van een bedrijf kunnen overigens uitstekend dienst doen als vloggers.

Vlog maken?

Overweeg jij om vloggen als communicatiemethode in te zetten in jouw videomarketing mix? Neem dan contact op met SHH Productions en laat je professioneel begeleiden in dit proces. Vul het contactformulier in of bel met 010-4134579.

Meer videomarketing

Naast Vlog als communicatievormen bestaan er diverse andere vormen van video content die ingezet kan worden in de mix van videomarketing producties. SHH Productions produceert een brede range aan videoproducties en is daarmee jouw partner in videomarketing. Bekijk de overige mogelijkheden.

Televisie Producties

Videomarketing

Zakelijke Videoproducties

Alle AV Diensten