Skip to main content

Het is anderhalve week voor kerst 2020. Alle scholen en universiteiten van het land moeten wederom de deuren voor minstens vijf weken sluiten. Een paar uitzonderingen zoals praktijkopleidingen daargelaten.

Weer kunnen veel kinderen, tieners en volwassen niet naar school. Nu ontdekken ze hoe vanzelfsprekend en fijn dat eigenlijk is. Van docenten wordt nogmaals het maximale gevraagd. Ze zullen met man en macht proberen om contact te onderhouden met leerlingen en, zo goed en kwaad als dat gaat, digitaal onderwijs te bieden. Ik wens ze daarbij uiteraard heel veel succes.

Het zijn niet alleen scholen, universiteiten en andere opleiders die door Corona gehinderd worden in het delen van kennis; ook bedrijven, instellingen en verenigingen zijn massaal overgestapt naar digitaal onderwijs om in tijde van Corona kennisdeling op peil te houden. En dat gaat voorlopig nog wel even de norm blijven, gokken wij zo.

De één is hierin voortvarender van start gegaan dan de ander. Het wemelt momenteel helaas nog van de webinars die live vanuit de zolderkamer worden gepresenteerd door een verbleekte presentator en met veel te veel Powerpoints als vulling.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, afgekort tot NVK, zag vroegtijdig in dat fysieke symposia, seminars en andersoortige bijeenkomsten geen optie was. De NVK komt op voor de gezondheid van kinderen en de belangen van kinderartsen. Ze verbindt en ondersteunt. Ze vormt voor kinderartsen één stem richting zorgaanbieders, verzekeraars, media en politiek. De NVK wil, ook in Coronatijd, haar leden zo optimaal mogelijk blijven bedienen met kennisdeling en kunnen doorgaan met het beïnvloeden van haar omgeving. Om die reden produceert SHH Productions met trots digitaal onderwijs en congressen voor de NVK.

Produceren van digitaal onderwijs vanuit webcast studio. Hoe gaat dat in zijn werk?

We zenden live uit vanuit onze multi-cam studio. Daar zijn alle technische voorzieningen voor handen voor het maken van een perfecte uitzending voor op Internet (in de volksmond: webcast). Denk aan decor, licht, schermen, meerdere (remote) camera’s, goede microfoons en een regiekamer vol met techniek en ervaren professionals uit de televisiewereld om dat allemaal te bedienen. We bieden de kijkers de mogelijkheid om real-time vragen te stellen en deel te nemen aan POLLS zodat een zo hoog mogelijke mate van interactiviteit en betrokkenheid ontstaat bij deze vorm van digitaal onderwijs. Niet alle gasten voor een webinar kunnen (of willen) altijd fysiek aanwezig zijn in de studio. Ook daarvoor zijn oplossingen. We halen ze dan via aparte videoverbindingen in de uitzending.

In de productionele fase denken we graag mee met opdrachtgevers als de NVK over de juiste indeling van de uitzending, kijken we naar diverse interactieve mogelijkheden en zorgen we ervoor dat alle puntjes op de i komen te staan. We bouwen aan vormgeving zoals een countdown, leader, titelbalken en andere graphics voor in de uitzending. We verzamelen presentatiemateriaal en testen waar nodig remote verbindingen. Ook regelen we de broodjes en anders versnaperingen voor al die mensen die achter de schermen hard aan het werk zijn.

Veel van onze opdrachtgevers, waaronder ook de NVK, leunen ook graag op onze schouders als het gaat om het bepalen van het meeste geschikte uitzendplatform voor digitaal onderwijs, het inrichten en technisch bedienen hiervan tijdens de live uitzending. Daarvoor hebben wij onze online consultant die alle digitale sores uit handen neemt.

Een mooi samenspel van uitstekende studio faciliteiten, goede productionele ondersteuning, regievoering, een stukje presentatie-coaching en online consultancy hebben tot dusver geresulteerd in een serie webcast uitzendingen voor de NVK die staan als een huis. Vol trots kijken we dan ook uit naar de volgende uitzendingen die voor 2021 op de rit staan.

Sta ook jij voor de uitdaging om een kwalitatieve webcast te maken zoals een webinar, online talkshow, productpresentatie of ALV? Wil jij kunnen vertrouwen op jarenlange ervaring in het maken van producties op broadcast/tv niveau? Neem dan zeker contact met ons op.

Marcel van Buren